OLDALTÉRKÉP     KERESŐ
ÉRDEKLŐDŐKNEK
PÁLYA-KALAUZ KÉRDŐÍV
ISMERED MAGAD? KÉRDŐÍV
PÁLYAISMERTETŐ
ISKOLARENDSZER
MUNKAVÁLLALÁS, ÁLLÁSKERESÉS
AHOL SEGÍTSÉGET KAPHATSZ
KÖNYVAJÁNLÓ
MÓKA
JÁTÉK
Fórum
NYITÓOLDAL \ ÉRDEKLŐDŐKNEK \ KÖNYVAJÁNLÓ NYOMTATHATÓ VERZIÓ

Könyvajánló

Összeállításunkban olyan könyvek, kiadványok szerepelnek, amelyek segítségedre lehetnek a pályaválasztás és iskolaválasztás témakörében.


Pályaválasztásról, továbbtanulásról általában

01-diakeletbol.jpgDiákéletből a felnőttlétbe jogi szempontból
Barochné Dr. Szabó Marianna
(OKKER, 1998)
02_fiatalok_a_me_piacon.jpgFiatalok a munkaerőpiacon
Gazsó Ferenc
(OKKER, 1998)
03-palyavalasztas2007.jpgPályaválasztás, továbbtanulás 2007
Horváth Imre, dr. Novák István, Lovász Márta, Papp
(OKKER Kiadó, 2006)
04-masfele-iskolak.jpg

Másféle iskolák (Talán: a Waldorf?) ( Vekerdy Tamás)
Saxum Kiadó Bt. 2005
A kiadó ajánlója: Montessori, Rogers, Waldorf - néhány név, amelyeket hallva alternatív iskolák, a "hagyományostól" eltérő pedagógiai gyakorlatok jutnak eszünkbe. De az iskolaválasztás dilemmáival szembesülő szülőként, leendő szülőként, érdeklődőként tudunk-e eleget róluk, elveikről, módszereikről, szerveződésük, működésük hátteréről? Vekerdy Tamás közel húsz éve foglalkozik a reformpedagógiák, az alternatív iskolák elméleti és gyakori kérdéseivel, s maga is bábáskodott az első kelet-európai Waldorf-iskola, a solymári létrejötténél. Ismerője, értője, eltökélt propagátora a pedagógia, az iskola megújításának. A kötet írásai bepillantást engednek a "másféle" iskolák színes, változatos életébe és segítenek megérteni szándékaikat, törekvéseiket.

05-iranytu.jpg

Iránytű - Pályaválasztás előtt
Kiadó: Pécsi Regionális Munkaerőfejlesztő és Képző Központ
Regionális pályaorientációs, pályaválasztási kiadvány, melynek célja a továbbtanulási szakképzési lehetőségek bemutatása Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye viszonylatában.

06-kozepfoku-kozokt.jpgKözépfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere
Kiadó: OKI Információs és Informatikai Központ, Győr
07-kozepisk-utan.jpg

Középiskola után - Tanácsok, javaslatok továbbtanuláshoz, a munkába álláshoz
Kiadó: OKKER Kiadói Kft, 2006
A Fővárosi Munkaügyi Központ kiadványa a középiskolát végzett diákok, szüleik és tanáraik tájékoztatására készült. Elsősorban a budapesti és Pest megyei fiatalok továbbtanulását és munkába állását kívánja elősegíteni.
Évente megjelenik

 

Általános iskolákról

08-palyav-iskolabalepes.jpg

Fővárosi ifjúsági és pályaválasztási tanácsadó
Pályaválasztás: Tájékoztató az iskolába lépésről, a fővárosi általános iskolákról 2005/2006 tanév

 

Középiskolákról, szakképzésről, tanfolyami képzésről

09-pv-kozp-felveteli.jpg

Fővárosi Ifjúsági és Pályaválasztási Tanácsadó
Pályaválasztás: Tájékoztató központi felvételire készülő általános iskolásoknak

10-pv-iskolaelott2007.jpg

Fővárosi ifjúsági és pályaválasztási tanácsadó
Pályaválasztás: Iskolaválasztás előtt... 2007
Budapesten és közvetlen vonzáskörzetében középiskolákról, szakképzésről és tanfolyami képzési lehetőségekről részletes információk....

11-pv-iskolaelott2007_pest.jpg

Pályaválasztás: Iskolaválasztás előtt Pest megyében 2007
Horváth Imre, dr. Novák István, Lovász Márta, Papp
Fővárosi ifjusági és pályaválasztási tanácsadó
Középiskolát, szakképzést, iskolarendszerű képzést keresőknek. ...

12-orsz-kozepisk_kalauz2007.jpg

Országos Középiskolai Kalauz 2007 Iskolaválasztó általános iskolásoknak
Szerk.: Radosiczky Imre
Felvételi Információs Szolgálat (FISZ)
A magyarországi középfokú oktatási intézmények részletes adatgyűjteménye, melyben 463 középiskola mutatkozik be. Az Országos Középiskolai Kalauz tartalmaz a legrészletesebben adatokat az egyes középiskolákról, az adatgyűjtés közvetlenül a középiskoláktól történik, a részvétel a kiadványban önkéntes.
Az iskolák bemutatkozása mellett a Kalauzban helyet kaptak az alábbiak: fogyatékosoknak biztosított szolgáltatások a középiskolákban, kollégiumok adatgyűjteménye, iskolarádiók és diákújságok adatgyűjteménye, OKPV eredmények, a IV. Országos Középiskolai Kutatás eredeménye

 

Hol tanulhatok? - Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben
Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet
A kiadvány tartalmazza a megye középiskoláinak képzési lehetőségeit, ízelítőt ad az ott folyó közösségi munkáról, diákéletről .....

 

Merre tovább? - Bács-Kiskun Megyei középfokú továbbtanulási tájékoztató
Kiadó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete és a Kecskeméti Lapok Kft., Kecskemét
A kiadvány a tájékozódáshoz és a körültekintő döntési folyamathoz kíván segítséget nyújtani. Bács-Kiskun megye és néhány megyén kívüli középfokú intézmény beiskolázási terveit tartalmazza.

 

Magániskolák Almanachja
Kiadó: Alapítványi és Magániskolák Egyesülete
Magán és Alapítványi óvodák, általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák, művészeti iskolák, zeneiskolák, érettségi utáni szakképzés, főiskolák címjegyzéke és leírásai Budapesten és vidéken.
Évente megjelenik

 

 Érettségiről

13-edu-erettsegi-felv2006.jpg

Érettségi és felvételi vizsgakövetelmények 2006
EDUCATIO Kht., 2005
Kötetünk tartalmazza a kötelező és választható érettségi tantárgyak közép- és emelt szintű követelményeit, az érettségi feladatsorokat összeállító bizottság által készített új, eddig nem publikált emelt szintű feladatsorokat a leggyakrabban választott érettségi tantárgyakból, és ismerteti az intézmények által megadott ún. saját (alkalmassági, gyakorlati, írásbeli és szóbeli) vizsgák követelményeit, a kapcsolódó ajánlott irodalmat is. A kötet végén található jogszabály-kivonatból pedig mindenki megismerheti a 100/97. Kormányrendelet érettségi vizsgára vonatkozó paragrafusait.

14-2szintu-erettsegi.jpg

Kétszintű érettségi kalauz (megjelenés: november eleje)
Felvételi Információs Szolgálat, Budapest, 2006
Minden, amit a kétszintű érettségi rendszeréről tudni kell ahhoz, hogy az elérhető pontokat maximalizálják a diákok. A praktikus tanácsokkal teletűzdelt könyv bevezeti olvasóját az érettségi felépítésébe, értékelésébe - így tanárszemmel is képes lesz saját teljesítményének megítélésére, és tudja majd, mire kell odafigyelnie az érettségin.
Fejezetek: I. Emelt vagy középszint? II. Hogy sikerültek az érettségik 2006-ban? III. Hogyan számolják a pontjaimat? IV. Hogyan zajlanak az írásbeli érettségik? V. Hogyan zajlik a szóbeli vizsga? VI. Melyek a tantárgyi vizsgák általános követelményei? Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika Biológia Fizika Idegen nyelv

15-proba-erettsegi.jpg

Próbaérettségi kalauz (megjelenés: december 1.) Középszintű érettségi feladatsorok
Szerk.: Oroszlán Éva Felvételi Információs Szolgálat, Budapest, 2006
Középszintű írásbeli érettségi feladatsorok és megoldókulcsok magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, fizikából, biológiából, angolból és németből.

16-erettsegi-kov.jpg

Érettségi követelmények - Középszintű feladatsorok
Országos Felsőoktatási Információs Központ, Budapest, 2006
A középszintű érettségire való felkészüléshez öt-öt új feladatsort közöl megoldásaikkal az általános érettségi tantárgyakból: magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából.

17-erettsegi-emelt.jpg

Érettségi követelmények - Emelt szintű feladatsorok
Országos Felsőoktatási Információs Központ, Budapest, 2006
Az emelt szintű érettségire való felkészüléshez öt-öt új feladatsort közöl javítókulccsal az általános érettségi tantárgyakból: magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából.

18-sikeres2szintu.jpg

A sikeres kétszintű érettségi kézikönyve
Oroszlán Éva
DFT-Hungária Kft., 2004
„A kézikönyv - hűen elnevezéséhez -, arra vállalkozik, hogy minden olyan információt egy helyen gyűjtsön össze a kétszintű érettségi rendszerről, amelynek ismerete a sikeres vizsgához elengedhetetlen. Jól tudjuk, a tantárgyi felkészülés mellett a továbbtanulás a vizsgarendszer és az eljárás ismeretén is múlik. ... Az érettségi eljárás teljes körű ismertetésén kívül a részletes tantárgyi követelményeket is közli, melyből diák, szülő és pedagógus tájékozódhat a történelem, magyar nyelv- és irodalom, matematika, fizika, számítástechnika, és idegen nyelv tantárgyakról. ..."

19-sikeres2szintu-szakt.jpg

A sikeres kétszíntű érettségi szaktárgyi kézikönyve
BÁNKI ISTVÁN; SZÁRAY MIKLÓS; GERŐCS LÁSZLÓ; HONYEK GYULA; SZERÉNYI GÁBOR
DFT-Hungária Kft., 2004
„Ez a kiadvány ahhoz kívánja hozzásegíteni az érettségiző diákokat, hogy megismerjék a rájuk váró megmérettetést szakmai szempontból. Mi más lehetne az alapja ennek a megismerésnek, mint az, hogy az érettségiző maga előtt lát olyan érettségi feladatsorokat, melyek a valódi - 2005-től érvényben lévő - érettségi követelményrendszere alapján íródtak. A könyv ilyen próbaérettségi feladatsorokat tartalmaz magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, fizikából és biológiából."

 

Felsőfokú szakképzésről

20-orsz-ff-szakkepzes2007.jpg

Országos felsőfokú szakképzési kalauz (megjelenés: december 15)
Szerkesztő: Katona Renáta
Kiadó: DFt-Hungária Kft.
Két év alatt piacképes felsőfokú végzettséget szerezni, valamint belépőt a felsőoktatásba: ezt kínálják a felsőfokú szakképzések. Könyvünkben az országosan elérhető ilyen lehetőségeket gyűjtöttük össze, részletes bemutatással.
Tartalom: A felsőfokú szakképzések rendszeréről: helye a felsőoktatásban, a felvételi rendszere, általánosságban a képzésről, továbbtanulás az fsz képzésről. Fogalomtár, Jelentkezési statisztikák Pályák szerint a legfontosabb fsz képzések bemutatása (TOP 50)
Véleményszonda: diákok megszólaltatása, Munkaerőpiaci körkép, FSZ képzés külföldön, FSZ képzők adatai, Kataszter: melyik szakról hova lehet továbbtanulni

21-iskr-kivuli-szakk.jpg

Iskolarendszeren kívüli felsőoktatási és érettségi utáni szakképzési lehetőségek 2006.
Kerekes Ágnes (szerk.):
Dokusoft, 2005
Az immár 15. éve megjelenő kiadvány az iskolarendszeren kívüli felsőoktatási formák és az érettségit követő szakképzések egy részének ismertetésével az érettségi utáni továbbtanulásban szeretné segíteni azokat, akik az iskolarendszerű felsőoktatási intézményekbe nem nyernek felvételt. Idén harmadszor szerepel a kiadványban a felsőfokú szakképzési szakok tartalmi ismertetése. A könyv a szakképesítések szakmai követelményeiről szóló jogszabályokra támaszkodva ismerteti az ilyen még mindig újnak számító szakképesítésekkel legjellemzőbben betölthető és rokon munkaköröket, foglalkozásokat, a képzés célját, szakmai követelményeit. Külön fejezetet kap a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete, közölve a Regisztrált, valamint a Minősített és regisztrált nyelviskolák felsorolását.

 

Felsőoktatásról

22-HVG.jpg

Diploma 2007 (HVG Különszám)
Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) és a HVG közös kiadványa, a Felvi-rangsor a hagyományoknak megfelelően az összes magyar felsőoktatási intézményt, 10 szakterületet, a legnépszerűbb 9 alapszakot rangsorolja többek között a hallgatói vélemények alapján, de az intézmények, karok számos egzakt adatát is bemutatja. A kiadvány hasznos segédlet lehet felvételizőknek, a felsőoktatásban, a felsőoktatásért dolgozóknak, valamint a felsőoktatásról tájékozódóknak egyaránt.

23-felvi-rangsor.jpg

FELVI rangsor - Egyetemek, főiskolák mérlegen 2006
EDUCATIO Kht. 2005, 1260,- Ft
A felsőoktatási intézmények rangsorának terjedő divatát alighanem tavalyi kiadványunk, az Egyetemek mérlegen indította el. A kötet lényege idén megváltozott köntösben, az egyes egyetemek, főiskolák különböző szempontú rangsorai (képzési területenként), külön kitérve néhány népszerű szak mutatóira. A kötet az alábbi rangsorokat tartalmazza: jelentkezési/felvételi adatok, hallgatói minőség, akadémiai potenciál, presztízsrangsorok, hallgatóknak nyújtott szolgáltatások, végzettek munkaerő-piaci sikeressége.

24-FFT.jpg

Felsőoktatási felvételi tájékoztató
December 15-én kerül a boltokba a "kék könyv", azaz a Felsőoktatási felvételi tájékoztató (FFT), benne a következő tanévre meghirdetett szakokkal, képzésekkel, a felvételi eljárás szabályaival és tudnivalóival. A Tájékoztató tartalmazza a felsőfokú szakképzéseket, a BSc/BA, MSc/MA, valamint a kiegészítő és másoddiplomás képzéseket. Az eddigiektől eltérően ezúttal nem külön kötetben, hanem az FFT-ben függelékként helyet kapnak az ún. intézményi saját vizsgák követelményei is.

25-erettsegi-felv2006.jpg

Érettségi és felvételi vizsgakövetelmények 2006
EDUCATIO Kht., 2005
A kiadó ajánlója: Kötetünk tartalmazza a kötelező és választható érettségi tantárgyak közép- és emelt szintű követelményeit, az érettségi feladatsorokat összeállító bizottság által készített új, eddig nem publikált emelt szintű feladatsorokat a leggyakrabban választott érettségi tantárgyakból, és ismerteti az intézmények által megadott ún. saját (alkalmassági, gyakorlati, írásbeli és szóbeli) vizsgák követelményeit, a kapcsolódó ajánlott irodalmat is. A kötet végén található jogszabály-kivonatból pedig mindenki megismerheti a 100/97. Kormányrendelet érettségi vizsgára vonatkozó paragrafusait. Kiadó:

26-felv-tajolo.jpg

Felvételi tájoló 2006- Agrárképzés, Orvos- és Sportudomány
EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság
Educatio Kht. 898Ft
Rövid tartalom: Agrárképzés, Orvos- és egészségtudomány, Sporttudomány. Új sorozatunk színes formával és tartalommal. A 13 képzési terület intézményeinek bemutatása négy füzetben. A korábbinál jóval több és sokrétűbb információ: az alapszakok leírása, az egyetemek, főiskolák legfontosabb adatai, jellemzői; a diploma utáni várható munkaerő-piaci helyzet bemutatása, rangsorok, elemzések, statisztikák. A kiadványhoz CD- melléklet is tartozik, amely minden információt tartalmaz, ami a felvételi döntéshez szükséges lehet, kiegészítve a jelentkezési lapok kitöltéséhez használható audiovizuális prezentációval.

27-orsz-felsookt-kalauz.jpg

Országos Felsőoktatási Kalauz 2007
Szerkesztő: Oroszlán Éva
Felvételi Információs Szolgálat (FISZ), 2006
A kiadó ajánlója: Hova felvételizzek? Melyik pályán mit fogok tanulni? Mi vár rám a főiskolán, egyetemen? Mi az a kreditrendszer, index, kollokvium? Hogyan működik a bolognai folyamat? Mennyit ér a diplomám? - többek között ezekre a kérdésekre ad választ a kiadvány, mely naprakész információkkal látja el mindazokat, akik továbbtanulás előtt állnak. A cél: a továbbtanulás ne csak fejesugrás legyen az ismeretlenbe, hanem látható, tervezhető legyen a 4-5 főiskolai, egyetemi év.

28-bolognai-szakok.jpg

"BOLOGNAI"SZAKOK A FELSŐOKTATÁSBAN - 2006 - + MELLÉKLET
KEREKES ÁGNES (SZERK.)
DOKUSOFT INFORMATIKAI KFT. 2005
Az oktatási minisztérium felsőoktatási főosztályának ajánlásából: "A magyar felsőoktatás jelentős átalakulás előtt áll. Az egységes Európai Felsőoktatási Térség kialakításához csatlakozva ... megfelelően áttér a többciklusú képzési rendszerre. Ez azt jelenti, hogy a művészeti felsőoktatási intézményeket kivéve 2006-tól a felsőoktatási intézmények csak alapképzési szakokat hirdethetnek. ... Könyvünk célja a szakok képzési tartalmának ismertetése, az új képzési struktúrában való eligazodás segítése.

 

Egyetemi és Főiskolai Kalauz - A magyarországi felsőoktatás kézikönyve és pályaválasztási útmutató
Kiadó: Greger-Delacroix Kiadó
A kiadvány célja a segíteni azokat a fiatalokat, akik magyarországi felsőoktatási intézményben akar továbbtanulni.

 

 Diploma utáni szakirányú továbbképzésekről

29-szakiranyu2005.jpg

Szakirányú továbbképzések 2005
Educatio Kht., 2004
Rövid tartalom: Ez a könyv a diploma utáni szakirányú továbbtanulási lehetőségekről szól.

30-iskr-kivuli-szakk2006.jpg

Iskolarendszeren kívüli felsőoktatási és érettségi utáni szakképzési lehetőségek 2006.
Kerekes Ágnes (szerk.):
Dokusoft, 2005
A kiadó ajánlója: Az immár 15. éve megjelenő kiadvány az iskolarendszeren kívüli felsőoktatási formák és az érettségit követő szakképzések egy részének ismertetésével az érettségi utáni továbbtanulásban szeretné segíteni azokat, akik az iskolarendszerű felsőoktatási intézményekbe nem nyernek felvételt. Idén harmadszor szerepel a kiadványban a felsőfokú szakképzési szakok tartalmi ismertetése. A könyv a szakképesítések szakmai követelményeiről szóló jogszabályokra támaszkodva ismerteti az ilyen még mindig újnak számító szakképesítésekkel legjellemzőbben betölthető és rokon munkaköröket, foglalkozásokat, a képzés célját, szakmai követelményeit. Külön fejezetet kap a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete, közölve a Regisztrált, valamint a Minősített és regisztrált nyelviskolák felsorolását.

 

 Továbbtanulás külföldön

31-felv-tajekoztato.jpgFelvételi Tájékoztató - Továbbtanulási tehetőségek az Európai Unióban
Tóth-Báthory (szerk.):
Ketzal Kft., 2004
32-kulf-tovabbtanulas.jpg

Külföldi felsőoktatási kalauz 2007
Szerk.: Oroszlán Éva
DFT-Hungária, 2006
A kiadó ajánlása: A külföldi továbbtanulási lehetőségek széles tárházát kínálja a könyv: hogyan működik az egyes EU-tagállamok, valamint Ausztrália és USA felsőoktatása, milyen költségekkel kell szembenézniük a kiutazóknak, és egyáltalán ki segíthet mindebben? Hasznos, praktikus áttekintés mindazoknak, akik középiskolai vagy felsőoktatási éveik alatt külföld felé kacsintgatnak.

33-erettsegi-kulfoldon.jpg

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI KÜLFÖLDÖN - Mátrai Zsuzsa
Műszaki Könyvkiadó Kft. 2733Ft
A kiadó ajánlójából: „A szerző ebben a munkájában arra vállalkozik, hogy képet adjon az európai és az Európán kívüli iskolai vizsgákról, különös tekintettel a középiskolai záróvizsgákra és a felsőoktatásba jelentkezők felvételi versenyvizsgáira. ... A könyvet elsősorban oktatási szakembereknek, középiskolai tanároknak, valamint az értékelés, vizsgáztatás kérdéseivel foglalkozó egyetemi, főiskolai hallgatóknak és oktatóknak ajánljuk. ... Minthogy azonban e munka nemcsak rendszerezett elméleti ismereteket, hanem érdekes információkat is tartalmaz a külföldi vizsgáztatás gyakorlatáról, talán a középiskolás diákok és szüleik is szívesen forgatják majd."

 

Szakirodalom 

nincskep.gif

A pályaválasztási tanácsadás történetének áttekintése hazánkban
Dr. Völgyesy Pál
Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete, Gödöllő,1996
Ajánlják ezt a jegyzetet és szöveggyűjteményt minden pályaválasztás iránt érdeklődő tanárnak, tanácsadónak, egyetemi hallgatónak és társadalomszervezőnek, mert a jegyzet tartalmának az ismerete lehetőséget teremt arra, hogy a múlt tapasztalatait a jelenben is hasznosíthassák.

 

A személyiség értékelésének lehetőségei a tanácsadási folyamatban
Dr. Szilágyi Klára
Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete, Gödöllő, 1998
Ebben a jegyzetben szó van mind az egyéni tanácsadásról, mind a csoportos tanácsadásról. Megtalálhatjuk benne a Tanácsadási naplót, a tanácsadási típusokat és jelölésüket, a személyiség értékelését, a csoportos fogalakozásokat (pályakezdőknek szóló, tartós munkanélkülieknek szólót, rehabilitációt) ....

 

A tanácsadás módszerei I-II.
Szerző: Dr. Szilágyi Klára
Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete, Gödöllő, 1996
A jegyzetben olvashatunk a tanácsadó feladatairól, etikai alapelveiről, a tanácsadás helyéről a humán szolgáltatások rendszerében, a tanácsadási modellekről, a tanácsadási stratégiákról, módszerekről, beszélgetésről, önértékelő módszerekről, a számítógéppel támogatott tanácsadásról, a csoportos és az egyéni tanácsadásról

 

A tanácsadási elméletek
Dr. Szilágyi Klára
Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete, Gödöllő, 1993
Ebben a tanulmányban körvonalazzák azokat a tanácsadási elméleteket, amelyek a hazai pálya és munka tanácsadás gyakorlata számára iránymutatóak lehetnek.

 

Az egyéni tanácsadás - Módszertani kézikönyv
Szerző: Dr. Szilágyi Klára
Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete
A könyv a munkavállalási-, munka- és pályatanácsadók számára készült. A kötet az egyéni tanácsadói munkában felhasználható módszereket tartalmazza. Az itt összegyűjtött módszerek formailag kérdőívek, megközelítési módjukat tekintve önértékelő eljárások.

 

Munka- pályatanácsadás mint professzió
Dr. Szilágyi Klára
Kollégium Tanácsadó, Szolgáltató Kft., Budapest, 2000
A szerző jó szívvel ajánlja ezt a könyvet gyakorló és kezdő tanácsadóknak, illetve érdeklődő más szakembereknek, a művelt nagyközönségnek. A kiadvány a munka- pályatanácsadásról szól, összefoglalva azt az elméleti háttérből kiindulva egészen a gyakorlati elemekig.

 Munkapszichológia 1.
Klein Sándor
SHL Hungary Kft., Budapest,1998
 

Pályaismeret
Dr. Völgyesy Pál
Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete, Gödöllő,1995
A jegyzetben megtalálhatók pl. a pályák rendszerezési modelljei, ezekhez kapcsolható fogalmak stb.

 Pályalélektan
Csirszka János
Gondolat Kiadó, Budapest, 1966
 

Pályalélektan, pályaorientáció - Szöveggyűjtemény szociálpedagógia szakos hallgatóknak I.
Rókusfalvy Pál
EKTF, Eger, 1994

 

Pályaorientáció
Dr. Szilágyi Klára, Dr. Völgyesy Pál
Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Intézete, Gödöllő, 1996
A jegyzetben olvashatunk a pálya és munkavállalási elméletekről, a pályaismeretről, a pályaorientáció-szakképzésről, a pályaorientációs foglalkozások módszertanáról, a pályaorientáció tartalmi jellemzéséről, a számítógéppel támogatott tanácsadásról, a pályaorientáció helyéről és lehetőségeiről az iskolában ...

Kontakt Alapítvány :: Telefon: +36 (1) 439-0432 :: E-mail: kontakt@kontaktalapitvany.org